A harmadik tanács kifejtése

egyszeru

Legyél minden szempontból egyszerű!

Ez a tanács arra utal, hogy egyszerű legyen a prezentációd, világos és könnyen érthető. Nem „lebutítást” jelent, hanem leegyszerűsítést, a „lényeg” megragadását.

A prezentációdnak három lényeges vonatkozása van:

  • a tartalom,
  • a forma,
  • és az előadás.

Mindhárom esetben az egyszerűségre, letisztultságra, és érthetőségre kell törekedned.

 A tartalom esetén mit jelent ez?

 Egyszerűen, áttekinthetően felépített szerkezetet. Kell egy ütős kezdés, felépítés, tetőpont és ütős befejezés. Ha hosszú az előadásod, például egy természetgyógyászati oktatás, akkor világosan elkülöníthető részekre bontsd fel a tartalmat. Az egyszerűség nem csak a teljes prezentációdra vonatkozik, hanem annak részeire, a diákra is.

A diáid is legyenek egyszerűek. Külön tanácsban foglalkozom azzal (5. tanács), hogy egy dia-egy gondolat. Nem egy diára kell a mondanivalódat leírni, azt neked kell elmondanod! Ha leírod, akkor egyszerűbb írásban kiosztani, mintsem neked előadni. Ha teleírod a diáidat, akkor a résztvevők olvasni fognak, nem pedig rád figyelni. (Ráadásul az emberek többsége gyorsabban olvas, mint ahogy te beszélsz.)

Hogyan lehet egy prezentáció formailag egyszerű?

A formai elemek a képek, feliratok, tipográfia, színek, logó, stb. Tapasztalatom szerint a prezentálók többsége kevés képet – grafikát használ, és többnyire kis és rossz minőségű képeket. Az egyszerűség kapcsán azonban arról kell írnom, hogy a képek és feliratok áttekinthetőek legyenek, nemhogy ne zavarják az érthetőséget, hanem egyenesen segítsék azt.

Teljesen indokolatlan például a dia láblécébe a dia sorszámát, vagy a keltezést feltüntetni. Ez olyan eleme a diának, ami a lényegről eltereli a figyelmet.

A betű típusa jól olvasható legyen és illeszkedjen a teljes dizájnhoz, és természetesen olyan méretű, hogy a hátul ülők is kényelmesen olvashassák.

Lehetőleg ne használj idegen szavakat, írjál magyarul, és egyszerűen. Ha muszáj felsorolást használnod, annak lehetőleg ne legyen háromnál több eleme. (Nézz meg egy Steve Jobs előadást a YouTube-n, és ez az etalon.)

Az előadás egyszerűsége

Ez nem azt jelenti, hogy ne legyen izgalmas és érdekes az előadásod! (Sőt legyen nagyon is izgalmas.) Azt jelenti, hogy beszélj egyszerű – elég rövid- mondatokban. Az előadásodra is a letisztultság legyen jellemző. Ahogy a diáidon kerüld az idegen szavak használatát, úgy a beszédedben is erre törekedjél.

Legyen tehát jellemző a prezentációdra letisztultság, átgondoltság, egyszerűség!

Call Now ButtonHívj most!