A negyedik tanács kifejtése

Attunes

Felejtsd el a diák közötti áttűnéseket!

Ha az előző tanácsot megfogadtad, akkor ez eszedbe sem jut. A letisztultság a diák közötti váltásnál is legyen jellemző.

Alapvető feladatod, hogy a „vevőid” érdeklődését a teljes prezentáció alatt képes legyél fenntartani. Ez bizony nem könnyű, a tapasztalatok szerint tíz perc után lanyhul a figyelem. Ezért tenned kell valamit. Sokan az érdeklődést erős áttűnésekkel próbálják orvosolni. A PowerPoint egy nagyon jó eszköz, rengeteg lehetőséggel. Ne felejtsd azonban, hogy a legjobb festékkel is lehet pocsék képet festeni. Az áttűnések menüpontban lehet elképesztő borzalmakat is találni, mint például az „Örvény”, vagy a „Pepita” és hasonlók.

Ezzel szemben a profik nem használnak áttűnéseket. Ha az interneten megnézed a legjobb előadókat, a prezentációikat a teljes diás képek, egy-egy óriási betűvel írt szó jellemzi, és nem nagyon találkozol a diák közötti áttűnésekkel.

Az érdeklődést fenntartására adok néhány ötletet, és akkor nem lesz szükséged az áttűnésekre.

  • Most ne kövezz meg, de elsőnek azt írom, hogy legyen érdekes a mondanivalód! Igen tedd érdekessé.
  • Ne csak a mondanivalód, de a beszéded is legyen érdekes!
  • Használd a hangszín és a hangerősség változtatásának lehetőségét. Beszélj hangosan és beszélj halkan is. Legyenek kérdő mondataid.
  • Legyenek költői kérdéseid, amit gyorsan meg is válaszolsz, és legyenek valódi kérdéseid, amivel kikérdezel a hallgatóságodhoz.
  • Mozogjál! Ha van lehetőséged, időnként lépjél ki a hallgatók közé, vagy elé.
  • A testbeszéded legyen mozgalmas. (Tudod szemkontaktus, kézmozdulatok, stb.)
  • Használj rövid videókat a mondanivalód kifejtésére. (erről részletesen a 7. tanácsnál.)

Engedd, hogy a „vevőid” figyelmüket a rád fókuszálhassák. A festménynek kell érdekesnek lennie nem a festéknek.

Call Now ButtonHívj most!