A hatodik tanács kifejtése

sziporka

Legyél sziporkázóan újszerű!

Ezt persze könnyű mondani, de megvalósítani nehezebb. Sokan azt gondolják, hogy ők nem elég kreatívak, és ezért számukra ez nem megfogadható tanács. Az üzleti prezentációs tréningen (üzleti prezentációs tréningen) sokat foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mivel ez az esetek legnagyobb részében ez nem velünk született, hanem befektetett munkával növelhető képesség. Elsősorban tehát munka.  A kreativitás fejleszthető, vannak módszerek és vannak technikák, amivel mindenkiben jelentősen növelhető ez a képesség.

Természetesen annak, hogy újszerű, érdekes és izgalmas prezentációt készítsél, és – hogy kreatív munkát végezzél – vannak feltételei.

Amikor három dologgal foglalkozol egyszerre, és még a levelezésed piszkálod, valamint még közben ezerrel telefonálsz, akkor ne gondold, hogy tudsz sziporkázóan újszerű lenni. Ez így nem megy.

Nevezd paradigmaváltásnak a munkádban. Teljesen más környezetet és feltételeket igényel. Elvonultságot, nyugalmat, ellazulást és utána teljes összpontosítást, ami a megszokott napi munkában szinte megvalósíthatatlan.

Javaslom, ha ilyen feladat előtt állsz, menj el egy nyugodt helyre, kapcsold ki a mobilod, vegyél elő papírt és ceruzát, és kezdj el firkálni. Fókuszálj a célodra, gondolt át, ízlelgesd, járd körbe, nézz rá távolról.

Én például sokszor megálmodok megoldásokat.

Mi az újszerű?

Az értelmező szótár ezt írja:

„A megszokottól eltérő, eddig nem ismert, nem tapasztalt, tartalmi v. formai tekintetben – esetleg mindkét szempontból – vmi újat adó, újdonságot tartalmazó.”

Hogyan és miben lehetsz egy prezentációban újszerű?

Például abban, amit mondani akarsz. (Nézd meg milyen zseniális TEDx előadások vannak, és meríts belőle!)

Vagy a mondanivalódban használj eddig nem megszokott elemeket. Tartalmi és formai elemeket, mivel a prezentációd három alkotója a tartalom a forma és az előadás.

Sajnos a PowerPoint sablonjai megkönnyítik a munkát, de jellegtelenné teszik a prezentációt. Ne is gondolj arra, hogy a beépített sablonokat használd, ha újszerű akarsz lenni.

Nagyszerű színes és érdekes prezentációkat vagy képes készíteni, ha tudatosan odafigyelsz!

  • Teremts egyéni képi világot, esetleg sasát fotókkal vagy grafikával.
  • Használj a témádhoz illő színvilágot. (A színekkel kapcsolatos blogbejegyzés itt: Színek a prezentációban)
  • Keress érdekes (de jól olvasható) betűtípusokat. (blogbejegyzés itt: https://prezentalas.hu/a-prezentacioban-hasznalt-betutipusokrol)
  • Tedd személyessé a prezentációdat, a te tapasztalataiddal, élményeiddel.
Hívj most!