A kilencedik tanács kifejtése

kép

Keresd a legjobb képet a diáidhoz!

Én természetesen képmániás vagyok, és elsősorban egész diás képekben (vagy grafikában) gondolkodom. Ez persze nemcsak az én véleményem, azt látom, hogy a legjobb prezentációk a világon ilyen diákból állnak.

Az alapvető eszköz a PowePoint, amit nem kell leírni, de ezen kívül kiváló eszközök vannak a weben, erős grafikai támogatással, erről majd rendszeresen írni fogok.

A képek használatánál több fontos dologra kell figyelned, de van két nagyon lényeges:

 • Szorosan kapcsolódjon a mondanivalódhoz
 • nagyon jó minőségű legyen.

A szoros kapcsolatról már írtam, de most nézzük a minőséget. Egy diára felrakni csak olyan képben gondolkodjál, ami legalább 2000-3000 pixel a rövidebb oldalon. Ez már olyan felbontása a képnek, ami megfelelő igényes minőség. Ez persze azt is jelenti, hogy a kép mérete több Megabyte, ami szép nagyra növeli a prezentációd méretét is.

 

A képet kétféleképpen is beillesztheted:

 • A beszúrás menüponton keresztül
 • és háttérképként.

Azt tanácsolom, hogy ha egy diát készítesz, akkor a képet háttér képnek állítsd be. (Jobb egérgomb a dián és háttér formázása.) Az azonban lehet, hogy a beillesztés nem a teljes képet mutatja ilyenkor.

A másik megoldás ha – a képet a diára – a beszúrás menüponton keresztül illeszted be. Ebben az esetben is kilóg a kép a diád valamelyik oldalán (ha a kép oldalarányai nem esnek egybe a dia oldalarányaival). Azt viszont mindenképpen kerüld el – a kép beszúrásnál-, hogy a kép sarkának megfogásával változtass az oldalarányokon, mert torz lesz a kép.

 

Honnan vegyed a képet?

Ez nagyon jó kérdés. A legjobb a saját fotó, mert az igazán személyes és eredeti. A személyessé tett prezentáció pedig nagyobb figyelmet vált ki, emlékezetesebb marad. Vigyázz a telefonos képekkel, tényleg csak a legjobb minőséget használd, de sokkal jobb, ha fényképezőgéppel készült képet raksz a bemutatódba.

A másik megoldás az stock fotó, de ez nem olcsó dolog, egy jó kép több ezer forintba is kerülhet.

Számtalan forrás létezik a weben, és én nem igazán szeretem ezeket a fotókat, de én is használom. Többnyire azonban free fotókat keresek. Ezt te is megteheted, keress rá és rengeteg szabad felhasználású fotó is létezik, csak kérlek, olvasd el a képhez tartozó licence leírásokat.

Én ezt szívesen használom forrásként: https://unsplash.com

Még néhány forrást itt találsz:

  • https://www.freepik.com
  • https://wallhalla.com/
  • https://www.pexels.com/
  • https://pixabay.com/
  • https://gratisography.com/
  • https://freestocks.org/
  • https://shotstash.com/

Általában a forrás feltüntetését kérik a szabad licencek is, ezt úgy rakd a diára, hogy látható legyen, de ne zavaró.

Egy hatásos prezentáció készítésénél szerintem a legtöbb időt igénylő feladat, megtalálni a dia által közölt gondolatot minél jobban kifejező képet. Ez azonban ne rettentsen el. 

Összefoglalva tehát a legfontosabb a kép és a mondanivalód szoros kapcsolata, és a jó képminőség, mert képes erős hatást gyakorolni.

Hívj most!